Betatest: Papers, Please

Idag blir det verkligen något udda, ett betatest av Papers, Please, utvecklat av 3909. Ett spel där du jobbar som passkontrollant i en sargad fiktiv kommuniststat. Låter till en början vrickat, men jag tror designer Lucas Pope är något på spåren här.

Du har turen att lottas till att bli passkontrollant vid gränsen mellan Arstotzka och Kolechia. De båda länderna har precis avslutat ett 6 år långt krig så fortfarande pyr mycket känslor i regionen. Detta gör i sin tur ditt jobb mycket svårare då du inte får släppa terrorister och spioner förbi gränsen.
Första dagen är inte så jobbig, enbart de som är medborgare får då släppas in. När du stämplat någons pass är det bara att återlämna och släppa in eller skicka ut personen. Varje dag blir det successivt värre när andra länders invånare kan få komma in i landet med rätt papper. Efter ett tag introduceras olika turistvisum och arbetstillstånd som du måste hålla koll på. Hjälpmedel måste användas för att jämföra passuppgifterna mot databaser. Ibland måste du ta fingeravtryck eller till och med kalla in vakter för att assistera dig. En dag är snabbt över och mer än tio pass hinns i regel inte med. Beroende på hur det har gått får du lön och lyckas då mer eller mindre bra försörja din utfattiga familj.
Papers-Please-Killed

För mig tog det inte en lång stund innan jag var helt såld på konceptet i betan. Ett missat fotofel ledde till en terroristattack, som ledde till rubriker i tidningarna, som ledde till åtstramade inpasseringsregler. Väldigt roliga händelsekedjor och jag fann mig snabbt lusläsa varenda nummer, datum och övrig detalj i alla papper jag fick. Humorn är också briljant och jag får gå en bra bit tillbaka för att hitta spel som fått mig garva så mycket. Alla du inte ger fri passage svär högt och argt åt dig och Arstotzkas invånare är riktigt påtvingat patriotiska.
Den matta, simpla grafiken och de distinkta ljudeffekterna passar temat perfekt. Spelmekaniken är busenkel och många går nog därför in med en något naiv självsäkerhet till uppgiften. Jag tyckte Papers, Please lät som ett skruvat koncept innan, nu undrar jag mest varför ingen kommit att tänka på det här tidigare. Testa betan eller invänta lanseringen den 8 augusti, det här kan bli en klassiker.

Länkar:
Officiella hemsidan (säljer DRM-fri+Steamkod via Humble Store)
Steam
Gog
Ladda ner beta: Win, OSX

Vid tangenbordet: Joel Andersson

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: