Alfatest: Monochroma

I dagens test har jag kikat närmare på Monochroma, ett plattformspel som påminner en hel del om Limbo. Ännu en sidoscrollare med andra ord. Detta är det första spelet från den Turkiet-baserade utvecklaren Nowhere Studios som i detta nu söker finansiellt stöd via Kickstarter.

Monochroma handlar om två bröder som flyr från ett mystiskt och något läskigt industriellt komplex i en alternativ 1950-talsvärld. Det som direkt sticker ut är den huvudsakligen grå färgskalan med endast några få inslag av andra färger. I kombination med bra ljud- och ljuseffekter bidrar det till en liten nerv över upplevelsen med en rädsla över att väldigt mycket är ute efter att ha ihjäl en. Tankarna går som nämnt till Limbo.
Genom farliga sågverk och sädesfält måste den äldre brodern lösa enklare pussel, som att flytta på boxar och klättra över hinder. När den yngre kommer med i bilden måste han bäras runt av den äldre och kan bara tillfälligt lämnas på belysta platser. En del pussel involverar att först öppna upp luckor och släppa in mer ljus och därmed få fler platser att lämna lillbrorsan vid.

mc1
Tidigt märks det på bland annat kontrollkänslan att det rör sig om en alfaversion med ett antal lustiga rörelsebuggar. I nuläget säljer Monochroma förmodligen mest på sin design snarare än en unik spelidé. Pusslen är inte särskilt fantasifulla men när demot är över är ändå känslan att bröderna bara är i början på en förmodad jobbig resa. Potentialen finns helt klart och med lite mer variation i spelmekaniken och slipad kontrollprecision kan det nog bli lyckat.
För stunden har cirka 40% procent av det utsatta Kickstartermålet uppnåtts och det går även rösta för att ge spelet grönt ljus på Steam. Som vanligt, kasta inte direkt in pengar i KS-kampanjen utan testa först demot. I min mening ser Monochroma inte än ut att bli något för alla, men däremot intressant för de som uppskattar sidoscrollande pusselspel med lite känsla i.

Länkar:
Officiella hemsidan
Kickstarterkampanjen
Steam Greenlight
Ladda ner alfademo: Win, OSX, Linux

Vid tangentbordet: Joel Andersson

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: