Recension: Thomas Was Alone

Ibland tar vi oss friheten att recensera äldre spel på wasdmash, när vi helt enkelt har lust med det. Thomas Was Alone lanserades i november förra året och är ett minimalistiskt plattformspel som berättar en historia om några rektanglar.

Thomas är till en början en ensam AI, representerad som en röd rektangel fast i en dator. Snart lär han sig stolt springa, hoppa och ta sig genom portaler. Efter ett tag stöter han på den mer osäkra gula kvadraten Chris, kortare och sämre på att hoppa. Tillsammans tvingas de lösa fler pussel för att nå sina portaler, senare med ännu fler rektanglar som de stöter på under vägen. Finns det en mening och ett mål med alla portaler undrar de.

Handlingen berättas engagerat av Danny Wallace som ger alla rektanglar personlighet, och spelaren en nyfikenhet om vad som ska hända härnäst. Grafiken är enklaste möjliga med en minimalistisk och funktionell stil. Musiken är fin och effektfull och påverkas lite av spelandet, liksom ljudeffekterna som osar retro.

Thomas-Was-Alone-02

Thomas Was Alone är i grunden ett relativt enkelt plattform- och pusselspel som går att kontrollera med tangentbordet eller en handkontroll. Målet med varje nivå är att flytta rektanglarna till sina utgångar genom att hoppa och förflytta sig. Vatten är exempelvis till en början dödligt men senare får man en blå kub som klarar flyta och då kan transportera övriga rektanglar som en flotte. Ofta måste man skifta mellan de olika rektanglarna för att bilda en slags trappa för de rektanglar som inte klarar hoppa så högt. Det finns ett antal objekt att samla men de tillför inte något mervärde utom för de som gillar sina Steam-prestationer.

Att betygsätta är alltid svårt och Thomas Was Alone är inget undantag. Vissa lär tycka att det är ett pretto-spel och jag kan till viss del förstå den kritiken då det handlar om ganska få beståndsdelar som var och en är väldigt simpel. Å andra sidan hade jag väldigt trevligt med helheten under den två-tre timmar korta upplevelsen. Troligtvis har många andra också upplevt det så varför Thomas Was Alone fått många högre betyg än det jag delar ut. Det blir intressant att se va Mike Bithell hittar på härnäst med kommande stealthspelet Volume.

Betyg: 3/5
Alla kommer inte gilla Thomas Was Alone lika mycket men kan antagligen uppskatta något i det. En oväntat väl berättad handling ackompanjerad av solid och enkel spelmekanik.

Länkar:
Hemsida för Thomas Was Alone
Ladda ner demo: PC, Mac
Steamsida

Vid tangentbordet: Joel Andersson

Advertisements

One comment

  1. […] Volume Ett udda smygarspel där det gäller att stjäla så mycket som möjligt på de olika nivåerna. Precis som i Mike Bithells förra spel, Thomas Was Alone, ligger också ett extra fokus på berättandet och Danny Wallace ska återvända med sin röst. Recension: Thomas Was Alone […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: