Alfatest: Incognita

Igår lanserades en tidig alfaversion av Kleis kommande spel Incognita. Det handlar om taktiskt och turbaserat spionage där du måste flytta dig ljudlöst, hacka databaser och stjäla värdefull information från stora företag.

Den lilla studion Klei har ännu inte hunnit fira 10 år som utvecklare men redan skapat sig ett respekterat namn i och med de hyllade titlarna Mark of the Ninja och Don’t Starve. Incognita hör till en annan genre och är tydligt influerat från Xcom och möjligen Syndicate. I ett isometriskt perspektiv kontrolleras en grupp agenter anlitade för att stjäla information av megaföretag. Upplägget är turbaserat där du under en tur får förflytta varje agent som har ett visst antal poäng att agera med. Därefter blir det företagets tur att agera på samma sätt med sin vaktstyrka. Kommandon som “overwatch” känns igen från Xcom, där en agent håller uppsikt och ger skyddseld. Öppna dörrar och kika runt hörn kostar ingenting extra, försiktighet är nämligen a och o för att lyckas i uppdragen. Samtidigt får du inte vara för långsam då det finns en larmmätare som hela tiden ökar mer eller mindre beroende på hur diskret du är. Går mätaren i taket skickar företaget in en swat-styrka för att eliminera ens grupp.
inco1Det som erbjuds i alfaversionen är ett slumpmässigt genererat uppdrag, så även om du börjar om blir det inte samma karta. Det finns inga inställningsmöjligheter, ingen introduktion till något och gränssnittet är i ett märkbart tidigt stadium. Paketet är ändå tillräckligt matigt för att man ska få en bra uppfattning om helheten. Från agenternas startpunkt gäller det att få åtminstone en agent till en hiss för att lämna byggnaden och på vägen helst stjäla så mycket godsaker som möjligt genom att länsa kassaskåp. Genom att hacka terminaler och servrar kan larmnivån sänkas eller poäng intjänas för att kunna hacka övervakningskameror och då få mer information om omgivningen. Vid varje steg markeras hur mycket oljud du sprider runt dig och det går att spendera poäng på att smyga tystare men då kanske inte ha råd att sätta dina agenter i overwatch till exempel. De klasser som medföljer i alfan skiljer sig åt väsentligt vad gäller hur mycket oljud de sprider, vilket vapen de bär med sig och hur många livpoäng de har.

Jag tycker det ser lovande ut för att vara i ett så tidigt skede. Det kommer läggas till fler klasser, förmågor, utrustning och möjlighet att uppgradera agenterna vilka, likt Xcom, kan dö permanent. Är man intresserad och redan nu vill prova Incognita så får man för ungefär 120 kr något av paketen på hemsidan. Då ingår spelet när det lanseras nästa år, tillgång till alfa och senare beta samt en extra kopia att ge till en vän.

Länkar:
Hemsida för Incognita
Klei Entertainment

Vid tangentbordet: Joel Andersson

Advertisements

2 comments

  1. […] Incognita Lovande turbaserat strategispel inspirerat av Xcom och Syndicate, där man kontrollerar ett gäng agenter med uppdrag att stjäla information. Från Klei Entertainment som har spel som Mark of the Ninja och Don’t Starve i bagaget. Alfatest: Incognita […]

  2. […] skillnader gentemot Incognita. Alfaversionen går redan nu få tag på för den intresserade och vi testade den samma för ett tag […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: