Stor uppdatering av Kommande spel med mera

Med risk för att det hamnar i skymundan vill vi bara påpeka att det har skett omfattande uppdateringar i vår lista över kommande spel. Klart är att det finns många skäl att fortsatt ha en duglig PC under kommande år.

Jag passar också på att understryka att de senaste uppdateringarna i mångt och mycket handlat om att flytta fram lanseringsdatum för många titlar. Deadlines verkar vara något av det minst heliga i vår kära bransch, vilket väl i och för sig är acceptabelt om bara slutprodukterna blir bättre. Så fortsätt att se de flesta datum som tentativa då de oftast bara härrör från gissningar, i allt större utsträckning från utvecklarna själva. Som exempel talades det i slutet av förra året om att 2013 skulle vara upp till bevis för spel finansierade via Kickstarter. Med facit i hand kommer det tyvärr handla om väldigt få KS-spel som faktiskt klarade denna deadline.

Ännu mer invecklat har det blivit på grund av Alpha Funding, Early Access och liknande. Många utvecklare och utgivare slutar då helt sonika att uppskatta ett datum när de kan tänkas anse att spelet i fråga är klart. Många andra spelsidor och t.ex. Wikipedia väljer helt enkelt att uppge lanseringsdatumet för de ofta väldigt ofärdiga alfaversionerna som lanseringsdatum för titeln som helhet. Medan jag tycker det är roligt att fler får möjlighet att testa spel i ett tidigare skede än någonsin känner jag samtidigt att det oftast är omöjligt att rekommendera en titel på Early Access till andra än de mest hängivna spelarna. Ur den aspekten känns det bättre att ange ett lanseringsdatum som t.ex. “Okänt” men med ett upphöjt a eller d för att markera att alfa- eller demoversion finns.

dmscreenEtt värre fenomen som lyckligtvis ännu inte blivit för vanligt är när spel lanseras som fullständiga men inte visar sig vara det. Två exempel jag har stött på nyligen, och recenserat på Level 7, är Montague’s Mount och Dark Matter. Nu är det lyckligtvis tydligt på Steam, i Dark Matters fall efter högljudda klagomål från kunder, att dessa titlar faktiskt bara är halvfärdiga i den meningen att det åtminstone var tänkt att lanseras i flera delar. Det skapar en oroväckande känsla att det kanske inte kommer fler delar, speciellt när i Dark Matters fall utvecklarna i praktiken redan delat på sig. Jag uttryckte till och med att man bör anta det värsta och bara inhandla dessa titlar om man tycker mycket om genren och redan tagit sig igenom alla bättre och mer fullständiga konkurrerande titlar.

bstscÄven om nog många av oss tappar allt mer förtroende för exempelvis Double Fine, med Tim Schafer i spetsen, måste ändå deras öppenhet uppskattas i sammanhanget. De valde att säga som det var, pengarna var slut och därför delades Broken Age upp i två episoder. Samma sak hände med Shadowrun Returns och nyligen med Broken Sword: The Serpent’s Curse, men med tiden tycks fansen ha förlåtit åtminstone det förstnämnda. Recensionerna för Broken Sword, del 1 lär börja dyka upp när som helst och Broken Age, del 1 anländer i januari, båda med stor press att inte misslyckas. För visst har Kickstarterfenomenet svalnat i år; sällan ser vi längre någon som ber om pengar i miljonklassen, allt fler kampanjer misslyckas och de som klarar sig gör det ofta precis under de sista dagarna.

stasisScreenshot12Lyckligtvis har vi många titlar kvar att hoppas på. Nyligen finansierade Dex, Paradise Lost, Stasis och The Mandate är några exempel som kan bli riktigt bra. För att vända den nedåtgående trenden med crowdfunding måste nog dock utvecklarna bli bättre på att uppskatta hur mycket tid och pengar som behövs. Kanske börja med att strunta i stretch goals i vissa fall och fokusera på färre saker. De större företagen är ju dock inte heller så mycket bättre, se på South Park: The Stick of Truth och Watch Dogs till exempel som också skjutits fram.

Mot slutet av året ska vi försöka kika på vilka spel vi tycker har varit bäst under 2013 och vilka som lovar mest 2014, förhoppningsvis blir då inte lika många uppskjutna som i år men jag är skeptisk.

PS. Kolla också in vårt Arkiv över gamla texter.

Vid tangentbordet: Joel Andersson

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: