Betatest: Starbound

Starbound blir den brittiska utvecklaren Chucklefish första spel, finansierat genom en crowdfunding-kampanj på den officiella hemsidan. Alla som förbokat fick förra veckan tillgång till en första betaversion, och den har jag hårdtestat sen dess och kan nu ge mina första intryck.

Jag bör förtydliga att jag gick in i Starbound utan att ha testat varken Minecraft eller Terraria tidigare, vidare har jag enbart testat enspelarläget. I princip ingen introduktion till gränssnittet och kontrollerna ges, men trots detta var det inte jobbigt att lära sig spelmekaniken.

Vid karaktärsskapandet finns ett antal olika raser och attribut att justera. Än så länge har jag bara spelat med en människa och det finns väsentliga skillnader om man väljer en annan ras. T.ex. de med päls är per automatik mer resistenta mot kyla och en annan ras kan vara amfibier.

Korta texter med lite bakgrundshistoria finns, men berättandet lär knappast vara en central del av Starbound för de flesta. I människornas fall har de tvingats fly sina hem i olika rymdskepp och vår karaktär har fått slut på bränsle och måste därför stråla ner sig till närmsta planet för att finna mer bränsle och försöka kalla på hjälp.
uhu3CFrån skeppet kan man ta med sig ett par fröer för att försöka odla grödor och ett högteknologiskt universalverktyg. De första delmålen utgörs av att ordna en arbetsyta, en smältugn och en pilbåge för att jaga. Redan detta kräver en hel del material och även om universalverktyget har många funktioner är det inte specialiserat på de uppgifter som frekvent måste utföras: brytandet av malm, vedhuggande och kultiverande av jord. En tidig prioritet blir därför att konstruera yxa och hackor med vanliga material som sten och trä.

Efter några enklare delmål klarats av nås en punkt där betydligt mer exotiska material behövs, som ädelmetaller. Det finns ofta flera sätt att tillskansa sig dessa. Ett sätt som nästan garanterar avkastning är att gräva djupa schakt och hacka ut malmen, men desto djupare man gräver ju starkare fiender riskerar man att stöta på i de öppna fickorna.

Satsar man tidigt på dugliga vapen och rustningar kan man istället försöka hitta andra invånare på planeterna i hopp om att stjäla deras dyrgripar. De varelser man stöter på är visserligen inte alltid fientliga men det rekommenderas att vara beväpnad. Dör man så startar man om på rymdskeppet med mindre pengar, vilket blir allt mer kännbart då senare konstruktioner kräver mer av den varan.
floranvillage3Förutom att förflyttningen sker med WASD-tangenterna och E aktiverar/öppnar olika objekt finns en rad snabbkommandon på tangentbordet för att komma åt undermenyer. Med en hacka kan man bryta sten och mineraler nio block i taget och i två lager, det främre med vänster och bakgrunden med höger musknapp. Finjusteringar kan göras via att man håller ner Shift och markerar enstaka block.

Grafiken är alltså uppbyggd av block av olika färg, som lila för lera, grå för sten, svart för kol och så vidare. Ett problem med detta är att det är svårt att särskilja vissa material vilket ibland gör det lite utdraget. Som när man letar silver men alltid råkar hacka fram järn.

De olika inventarierna är också lite förvirrande till en början när saker automatiskt lägger sig i snabbinventariet överst på skärmen. Annars fungerar det mesta bra för att vara en beta. Räkna dock med en och en annan krasch samt att nya patchar kan radera sparningarna.
floranvillage2Starbound har potential att bli ännu ett sånt där spel som bara äter upp fritiden när man är på jakt efter de där sista materialen för ett byggprojekt. När väl det är klart så ligger inte nästa idé långt borta heller. Vem som helst lär känna ett uns av stolthet av att kunna ta skydd under det första konstruerade tillhållet till tonerna av det utmärkta soundtracket.

Baserat på betans nuvarande skick är det inte fel att vänta ett tag innan man skaffar Starbound då det uppdaterats frekvent sedan lanseringen. Vet man dock med sig att man gillar genren lär man inte bli besviken. Det finns dock ännu inget fastställt datum för den skarpa versionen.

Länkar:
Officiella hemsidan (säljer steamkod med beta och soundtrack för $15)
Steamsida

Vid tangentbordet: Joel Andersson

Advertisements

One comment

  1. […] Starbound Minecraft- och Terraria-lika Starbound har redan i sitt beta-stadium sålt i över en miljon exemplar och kommer säkert höra till de mest spelade och omtalade titlarna också om det blir färdigt i år. Betatest: Starbound […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: