De bästa spelen 2013 enligt wasdmash

Det är dags att presentera årets bästa spel enligt oss på wasdmash. Vi satte ihop topp 10-listan enligt att var och en först fick rangordna så många spel de ville. Ur dessa listor räknade vi sedan fram ett slutresultat. Spel med samma antal poäng fick dela position, vilket ledde till att vi totalt fick med 11 titlar bland de tio främsta platserna.

10. Bioshock Infinite

10BioInfBioshock Infinite hyllades av en enig kritikerkår men tycks ändå ofta nämnas som en av årets stora besvikelser på olika spelforum. Visst är det en hel del monoton action och inte lika vässad bandesign som de tidigare Bioshock, men vi känner ändå att den djupa handlingen tillsammans med grafik, röstskådespeleri och musik i absolut toppklass motiverar en plats på vår lista.

10. Total War: Rome II

10TWR2Ännu en titel som många egentligen väntade sig mer av men som i slutändan ändå gjorde sitt jobb. En svag AI kompenserades till viss del av de politiska och diplomatiska nyheterna i detta ambitiösa strategispel.

7. Simcity

7SimcityTrots en katastrofal lansering så var vi ett gäng på redaktionen som plöjde ner många timmar i nya Simcity tillsammans. Under det fina skalet står än idag inte allt rätt till med stadssimulatorn. Tyvärr är nog det vad de flesta kommer minnas, och antagligen hade detta inte klarat ta en plats på listan ett bättre spelår, och definitivt inte utan sitt flerspelarfokus.

7. The Swapper

7SwapperThe Swapper är den första titeln på totallistan som toppade en individuell lista. Det är undertecknad som håller detta som årets bästa spel mest på grund av en grym sci-fi-stämning, en engagerande handling och utmanande pussel. Den vackra grafiken skulpterad i lera och ett lysande soundtrack gör inte valet svårare.
Läs min recension på Level 7

7. Xcom: Enemy Within

7enemywithinOckså den rigorösa expansionen till ett av förra årets bästa spel, Xcom: Enemy Unknown, toppade en individuell lista. Enemy Within är helt enkelt mer av det goda och vågar utmana spelaren med sitt originella och djupa upplägg. En riktig tidsslukare när man väl är fast.

6. Shadowrun Returns

6Shadowrun2013 blev inte riktigt, som många hoppats på, året då alla “stora” Kickstarterspel levererade. Shadowrun Returns levererade i alla fall en fokuserad rollspelsupplevelse som trots några skavanker verkar gjort de flesta fans, och oss på wasdmash, nöjda. Det lär bara bli bättre med vårens expansion Dragonfall och senare moddar från fans.
Läs min recension på Level 7

5. Starcraft II: Heart of the Swarm

5sc2hotsMed ett par dedikerade Starcraft-fans i redaktionen är det kanske inte så underligt att Heart of the Swarm lyckas ta en plats högt upp i vår lista. Blizzard revolutionerade väl inte direkt konceptet, men vem önskade i ärlighetens namn det? Finputsandet av flerspelardelen räckte gott för att det skulle få en förstaplats på en individuell lista.

4. Mega Man Unlimited

4mmunlimitedAtt Capcom inte längre verkar vilja göra fler Mega Man hindrar inte fansen från att göra fortsatta underverk med den klassiska NES-hjälten. I Mega Man Unlimited kittlas många retronerver utan att för den delen upplägget förenklats. Just utmaningen och den lysande bandesignen uppskattades högt bland redaktionen vilket räckte till en fjärdeplats totalt här.
Läs Sebastians recension

3. Fez

3FezVi struntar i att Fez egentligen lanserades redan förra året på Xbox Live. Som PC-spel betraktat är det ett av årets bästa och toppade också en individuell lista. Mycket går att säga om Phil Fish och hans inställning till PC som spelplattform, men killen har uppenbart lagt ner sin själ i det innovativa pusselspelet.

2. Civilization V: Brave New World

2civVbnwCivilization tycks aldrig sluta leverera spelupplevelser av absolut toppklass. Expansionen Brave New World tar seriens femte del till sin spets i och med fördjupade inslag av kultur, handel och diplomati. Ett av två spel som hamnade genomgående högt bland redaktionens individuella listor.
Läs min recension på Level 7

1. Papers, Please

1paperspleaseMedan Civilization utvecklas av stora team klarade Lucas Pope ensam med bedriften att skapa det som vi sammantaget anser vara årets bästa PC-spel. Idén med att jobba som passkontrollant i ett sargat land är helt enkelt genial. Med inslag av både humor och allvar är Papers, Please en välförtjänt vinnare.
Läs min recension på Level 7

Vilka spel tycker ni saknas på listan? Kommentera gärna nedan!

Andra titlar som var med i våra individuella listor men inte kom med bland totala topp 10

Baldurs Gate II: Enhanced Edition
Amnesia: A Machine for Pigs
Guacamelee!
Tomb Raider
Mass Effect 3: Citadel
Gone Home
Surgeon Simulator 2013
Resident Evil: Revelations
Ducktales: Remastered
Gunpoint
Omerta City of gangsters
Brothers: A Tale of Two Sons
Gods Will Be Watching
League of Legends: ARAM
Rogue Legacy
The Wolf Among Us

Vid tangentbordet: Joel Andersson

Advertisements

2 comments

  1. […] av redaktionen har satt ihop ett gäng frågor och besvarat de samma, som komplement till vår lista över de bästa spelen 2013. Håller ni med oss eller är ni av annan åsikt? Låt oss gärna få veta i kommentarsfältet […]

  2. […] Papers, Please vann Lucas Pope ganska komfortabelt vår omröstning om 2013 års bästa spel. Igår delade han med sig av sina framtidsplaner och med dem ett nytt spel med titeln Return of the […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: