Demotest: Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure

Trots att jag borde hört till en relevant målgrupp med en duglig PC som enda källa till spelande under mitten av 1990-talet så uppmärksammade jag aldrig då de så kallade Full Motion Video- eller FMV-spelen. Genren blossade upp när CD-ROM-läsare blev standard och gjorde det möjligt att spela upp videoklipp av någorlunda kvalitet. Spelen i sig var inte speciellt interaktiva utan den stora delen av utvecklingsbudgeten för låg nog oftare på filmproduktionerna, med inte sällan kända skådespelare. Bland det roligaste som finns på The Spoony Experiment är recensionerna av t.ex. Phantasmagoria 2, Ripper och allt annat i FMV Hell. Det är väl egentligen mest från dessa klipp jag orienterat mig i genren. Wing Commander och Tex Murphy-serierna hör väl till de mest kända och lyckade exemplen, och har givit upphov till Star Citizen och Tesla Effect, båda extremt lyckade på Kickstarter.

Huvudkaraktären heter alltså Tex Murphy och är en otursförföljd privatdetektiv som spelas av en av spelseriens designers, Chris Jones. Skådespeleriet och dialogerna är därför på den ostiga nivå man väntar sig, och det hjälper då föga att filmklippen visas i 2K-upplösning. Murphy är verksam i en slags hybrid cyperpunk- och film noir-värld som i sig är ganska tilltalande. I demoversionen kastas han mer specifikt in någonstans mitt i handlingen och får utforska ett hus efter ledtrådar och en mystisk person att förhöra.
Tesla-Effect_Electronics-Shop
Spelmekaniken är typisk för förstapersons-pusslande men blandas alltså ofta upp med förrenderade mellansekvenser. Under dessa sekvenser gör man ibland dialogval som ska inverka på handlingen även om det inte blir tydligt i demoversionen. Pusslen är standardproblem, som att hitta plankor, spik och verktyg för att reparera en bro, eller rotera statyer för att öppna dolda dörrar. Kör man fast går det spendera poäng för att få lösningar till de stundtals omfattande pusslen. Något förvånande, givet den till synes primitiva och på gränsen till fula grafiken, låter mitt GTX670 som ett tröskverk när jag spelar Tesla Effect. Nog måste det finnas rum för mer och bättre optimering? Kontrollschemat är inte heller helt intuitivt och känns något klumpigt.
2422270-6
På gott och ont är spelet tydligt riktat mot fansen som saknat Tex Murphy med hela dess spelmekanik. Utvecklarna Big Finish Games ska ha ett stort plus i kanten för den matiga demoversionen som ger en bra bild av spelet. Tyvärr tror jag inte så många kommer vara förtjusta i den bilden och själv avvaktar jag nog med ett eventuellt köp tills dess det finns på rea.

Länkar:
Hemsida för Tesla Effect
Steam, GOG
Kickstartersida

Vid tangentbordet: Joel Andersson

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: