Betatest: Broforce

Rambro, The Brominator, Robrocop, Macbrover och Mr. Anderbro hör till de karaktärer man har möjlighet att kontrollera i Broforce, ett sidoscrollande satiriskt actionspel som påminner om Contra. Spelet har funnits ute på Early Access ett tag nu och tillsammans med några vänner har jag tagit mig igenom den del av kampanjen som är färdig.

Det är förmodligen inte många månader kvar till den fulla lanseringen av Broforce och den version jag testat är den som lanserades i slutet av april. I menyn blinkar alfa-varningar nästan överallt men just kampanjen fungerar i princip utan problem, även i co-op. Fler uppdrag lär tillkomma men i övrigt är det de andra spellägena som det lär jobbas mer på, exempelvis onlinelägena, deathmatch-läget och verktygen för att skapa egna banor.

Grafiken är retroinspirerad pixelart som imponerar i avseendet att nästan allt i bakgrunderna går att spränga sönder. Snabbt kan det bli ett färgsprakande kaos vilket kan vara både till ens fördel och nackdel. Till en början är det mest fiender som ryker i kaoset men senare blir nivåerna svårare att förutsäga och då är det lättare att råka stryka med själv i förstörelsen. Det sparas inte heller på krutet i ljudeffekterna och sammantaget lyckas Free Lives Games få till en passande tung stil med en god portion humor.
Broforce-Feature-ImageJust nu är det bästa sättet att uppleva Broforce att spela kampanjen i lokal co-op tillsammans med tre vänner. Karaktärerna och deras vapen känns igen från gamla actionfilmer och man låser upp fler genom att frigöra de som fängslats på de olika banorna. Det mesta är minst lika överdrivet som när Hollywood porträtterar krigsaction, och Broforce driver uppenbart med de bilderna.

Varje karaktär har alltså sitt unika vapen som har ett standardläge och ett begränsat antal super-attacker. Detta gör att man måste spela på olika sätt beroende på vem som används för stunden. Dör man så kan en ny chans ges om någon annan friger en fånge på banan. Annars kan man också frige dem för att slumpas en ny karaktär. Banorna tar bara ett par minuter förutom i de fall när det är boss-strider på slutet. Räkna dock med att behöva spela om vissa flera gånger då det ändå är ganska utmanande på sina håll.
tankVi hade ett par riktigt roliga spelkvällar med Broforce, men kanske är det första genomspelningen som blir den bästa. Innan den egentligen ganska infantila humorn hinner upprepa sig för många gånger och det fortfarande finns karaktärer kvar att låsa upp. Både handkontroll och tangentbord fungerar, med lite olika fördelar, och det känns aldrig segt att spela om banor då omstarten sker omedelbart. Den stora frågan blir om övriga spellägen kommer kunna erbjuda något annat på längre sikt. Även om så inte visar sig bli fallet så håller i alla fall jag redan Broforce som en av de roligaste flerspelarupplevelserna i år.

Vid tangentbordet: Joel Andersson

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: